Predavanje na temu efikasnog korišćenja drveta

Nacionalni ekspert za biomasu i profesor Šumarskog fakulteta dr Branko Glavonjić održao je 19.aprila u prepunoj sali Tehničke škole radionicu na temu Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji. Cilj ovog predavanja bio je da se deca, kao budući domaćini, edukuju o tome kada i kako treba nabavljati ogrevno drvo, kako ga skladištiti i kako ložiti.

-Sve to sa ciljem da se smanji zagađenje vazduha i da se racionalno raspolaže šumskim fondom. Sirovo drvo ne može nas ogrejati, njegovim sagorevanjem zagađujemo vazduh koji udišemo, a stradaju nam i dimnjaci i peći, odnosno kotlovi koji progorevaju od vlage iz drveta – rekao je profesor Glavonjić .

On je naglasio da je april pravo preme za nabavku ogrevnog drveta, kako bi se ono prosušilo narednih šest meseci i dostiglo nivo vlage od 20-25% koji je podesan za loženje vatre.  Prema istraživanju rađenom na području Vlasotinca i Leskovca, veoma mali procenat domaćinstava poštuje ova pravila u pripremanju ogreva za grejnu sezonu. Korišćenjem dobro prosušenog drveta svako domaćinstvo će potrošiti 16-20% manje ogreva u sezoni, pokazala su merenja na terenu.