Посета немачке економске школе „Хуго Екнер“ из Фридрихсхафена

Ученици наше школе и ове године угостили су своје другаре из немачке Економске школе „Хуго Екнер“ из Фридрихсхафена. Немачки ученици били су гости Власотинца од 8. до 12. априла. Прилика је била да својим дугарима покажу и знаменитости власотиначке општине и околине.

Будући да се сваке године организује тематска посета, ове године тема је била вода. Ученици су стога имали организоване посете најстаријој хидроелектрани у Вучју, потом су посетили  постројење за пречишћавање воде „Горина“, пивару „Academia Brewery”, фабрику воде „Роса“ и  прошетали Власинским језером. Представници школе учествовали су и на Конференцији о дуалном образовању која је одржана у нашој школи.

 

Иначе, реализација пројекта „Партнерство на делу“, у оквиру кога се спроводи и сарадња две школе, започета је пре девет година, када је 25 школа из земље почело сарадњу са школама у Немачкој.

Данас, после девет година сарадњу су наставиле само три школе, а наша школа је једина која је финансијски подржана од стране немачке владе јер сваки наш ученик када оде у Фридихсхафен добија по 100 евра. Наравно, сарадњу ћемо наставити и у наредном периоду.

И ове године гости из Немачке одушевљени су пријемом у нашој школи и установама у Власотинцу, као и гостољубивошћу којом су дочекани како у породицама својих другара, тако и у местима где су били. Из Власотинца носе прелепе утиске и нова сазнања која су стекли на едукативним радионицама које су одржане током њиховог боравка. Наравно, пао је и договор да се опет виде наредне године.