Конференција „Техничка школа у функцији привреде“

Сарадња школе и привреде у успостављању модела дуалног образовања до сада је, кроз пилот пројекте, показала веома добре резултате у школовању кадрова за потребе привреде и оправдала усвајање Закона о дуалном образовању који на снагу ступа у школској 2019/2020.години, закључак је конференције под називом “Техничка школа у функцији привреде”, одржане у Власотинцу 10.04.2019.године.

Габријела Грујић, помоћник министра просвете за дуално и предузетничко образовање:
-Наша деца уче за оцену. Оцена је само наша процена. Ако нема процене из компаније, где се стичу вештине и знања, нема ни жељених резултата – Она је појаснила да дуални систем не спречава децу да наставе са образовањем ако то желе и да се профиле на неколико година мењају, зависно од потреба привреде.

-Ова успешна прича у власотиначкој Техничкој школи је за дуално образовање фасцинантно добра прича . Свака вам част – поручила је.

Миливоје Ђорђевић, директор Техничке школе у Власотинцу:
-Министарство просвете доделио је признање нашој школи за изузетност у раду за на подручју грађевинарство и за свеукупан успех у спровођењу дуалног образовања, али нам је дало и обавезу да све што радимо презентујемо и другим школама, што ми данас и чинимо –

Директори и наставници практичне наставе средњих стручних школа из пет округа југоисточне Србије присуствовали су двема радионицама и обишли три фабрике у којима ученици обављају праксу.

РАЗМЕНА ИНФОРМАЦИЈА

Након тога, одржане су и две панел дискусије. На првој су представници ресорног министарства, Коморе, Завода за унапређење обазовања и васпитања и Националне службе запошљавања говорили о примени закона, иновирању програма и начину уласка фирми у процесс дуалног образовања.

Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за дуално образовање Привредне коморе Србије:
-Велико је интересовање привреде за улазак у овај систем. Кроз пилот пројекте у сарадњи са Немачком, Аустријом и Швајцарском ангажовало се 600 предузећа, ове године их очекујемо око 1000-

На другој дискусији представници ГИЗ-а, локалне самоуправе и шест власотиначких компанија говорили о досадашњим искуствима са дуалним образовањем у Власотинцу. Компаније су похвалиле ученике, рекавши да у фирму дођу као деца, а након завршетка образовања изађу као људи са формираним радним навикама и већим степеном одговорности.

Учесници су нагласили и значај подршке локалне самоуправе сарадњи школе и привреде. Сложили су се да је и то један од разлога због чега је прича са дуалним образовањем у Власотинцу успешна.

Зоран Тодоровић, председник општине Власотинце:
– Дубоко сам убеђен да улагање у образовање није трошак, то је инвестиција у будућност и то је обавеза свих нас, зато што је образовање стуб једног друштва –

 

Конференцији су у једном тренутку присуствовали и ученици који похађају дуалне профиле, у радним униформама, што су присутни поздравили аплаузом.