Нови Сад – Промоција дуалних образовних профила

Ученици, професори и директор Техничке школе у Власотинцу Миливоје Ђорђевић су у суботу, 13. априла учествовали на Промоцији дуалног образовања у Новом Саду. На овом скупу учествовало је преко хиљаду ученика из осамнаест најуспешнијих школа у Србији у којима се примењује модел дуалног образовања. Промоцији је присуствовао и Зоран Тодоровић, председник општине Власотинце, који је на овај начин подржао власотиначке средњошколце, као и представници компанија које су укључене у процес дуалног образовања.

Током промоције дуалних образовних профила која је одржана под слоганом „Дуално образовање – Да знам шта радим“, Техничку школу у Власотинцу представио је Марко Михајловић, ученик трећег разреда на смеру индустријски механичар. Током презентације „Успешна прича“.  Марко Михајловић је представио развој дуалног образовања у Власотинцу, које се примењује од 2016. године.

На скупу је говорила проф. др Габријела Грујић, представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја, помоћница министра у сектору за дуално образовање и предузетничко образовање и васпитање која је недавно посетила Техничку школу у Власотинцу. Овом приликом Габријела Грујић је истакла да је системом дуалног образовања тренутно обухваћено 4.500 ученика који праксу обављају у 600 компанија и да је то једини начин да млади стекну знања и вештине који ће им омогућити да се запосле одмах након стеченог жељеног нивоа образовања.

Била је ово прилика да се чују искуства ученика, професора и привредника. Размена ових искустава, примедбе и сугестије, користиће се у циљу унапређења дуалног образовања, које је један од начина да млади после завршетка школовања остану у земљи.

Промоција дуалног образовања одржана на Новосадском сајму је део промоције плана уписа за наредну школску годину. Скуп је организовао Сектор за дуално и предузетничко образовање и васпитање Министарства просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са ресорном Градском управом Новог Сада.