Дан девојчица обележен у Техничкој школи у Власотинцу

Сваког четвртог четвртка у четвртом месецу у свету се већ девет година обележава Дан девојчица. Ове године по девети пут Дан девојчица обележен је 25. априла. У централној Србији Дан девојчица организован је у тринаест градова и општина, међу којима је и Власотинце.

Овим поводом у Техничкој школи су гостовале ученице завршних разреда градских основних школа „Синша Јанић“ и „8. октобар“, као и њихове вршњакиње из Гложана и Шишаве. Тема разговора била је „Стереотипна подела на мушка и женска занимања. О својим занимањима говорили су: Ковиљка Стојановић, грађевински инжењер, Светлана Јовановић, машински инжењер, Јасмина Ђорђевић, дипломирани економистаи и ПР школе и Драган Тодоровић, педагог.

Модератор је била Драгана Станковић, псхихолог школе и помоћник директора. Након разговора са професорима Техничке школе ученице су посетиле компанију ELRAD WSS, где их је примио директор Иван Недељковић са сарадницима.

Девојчице су тога дана имале прилику да се упознају са могућностима приликом избора будућих професија, са изазовима који их у послу могу срести, као и са чињеницом да је приликом изградње каријере важно знање, да су важне су способности, вештине, таленти а не пол особе.

Циљ ове међународне манифестације је оснаживање девојчица и девојака како би се приликом избора својих професија и каријерних путева руководиле личним интересовањима, талентима и способностима, а не стереотипним поделама на „мушка“ и „женска“ занимања.

Такође је важно да буду амбициозне, да уче, да буду радознале и иновативне, да дају печат својој професији и на тај начин постану лидерке у економском развоју, али и у својој средини.

Манифестација Дан девојчица покреће све актере у заједници, породицу, школу, послодавце, медије и младе да раде на превазилажењу родно специфичних стереотипа о избору и обављању професија.

Реализацију ове манифестације подржава Немачка развојна сарадња кроз пројекте које реализује ГИЗ, „Подстицање запошљавања младих“ и „Реформа средњег стручног образовања“. Партнери у организацији су Удружење пословних жена Србије и центар Инвентива. Манифестације су подржали Министарство просвете, науке и технолошкоог развоја, Министарство омладине и спорта и бројне друге државне институције и организације.