Партнерство на дело – Фридрихсхафен, Немачка

У периоду од 21.10. до 25.10.2019. године одвијала се још једна, девета по реду, размена ученика Техничке школе из Власотинца и немачке школе Хуго Екнер из Фридрихсхафена.
На путовање је кренуло 11 ученика Технике школе у пратњи директора школе, Миливоја Ђорђевића, и професора Јасмине Ђорђевић и Александре Стаменковић.
Овогодишњу размену, као и многе пре ње, красио је богат едукативни садржај припремљен од стране домаћина, који је пратио тему- барок.
Ученици су били у прилици да похађају наставу, присуствују предавањима, учествују у радионицама и тим билдинг активностима, посете знаменитости града укључујући музеје, цркве у барокном стилу и један барокни дворац, да плове Боденским језером и обиђу околину Фридрихсхафена.
Након састанка добродошлице и међусобног упознавања, ученици и професори су у уторак присуствовали предавању о бароку, након чега су радили презентације са темом Тхе Уппер-Сњабиан Рароqуе Роуте. Уторак је такође био резервисан за обилазак града и проналажење знаменитости уз помоћ ГПС-а. Средом је доминирао обилазак барокне цркве у Лангенаргену као и упознавање са начином функционисања једних од највећих оргуља на свету, након чега је уследио величанствени мини цонцерт- извођење композиција Хендла И Баха. Пловидба бродом од Фридрихсхафена до града Констанс преко Боденског језера била је право уживање за све. У четвртак су ученици посетили барокни дворац у Тетнангу као И Музеј хмеља, на који су Немци овог региона посебно поносни. Опроштајна вечера у четвртак, којој су присуствовали и родитељи, била је посебно емотивна, јер су сви били препуни позитивних утисака.
Одржан је и састанак са директорима школа Хуго Екнер и Клод Дорнијер о могућностима проширења сарадње, а нови састанак се очекује на пролеће у Власотинцу.
Међутим, посебан тон и посебну ноту овогодишњој размени дали су ученици који су поред одличног знања енглеског језика показали и велику отвореност ка новим сазнањима, комуникативност као и жељу за дружењем и склапањем нових пријатељстава.
Позитивна енергија коју су ови млади људи унели у цело путовање још једном нас је подсетила на то због чега ове размене постоје и због чега су тако драгоцене.