Добри радници се не налазе случајно, они се стварају

Домаћа текстилна компанија „Manifattura Europea“ доказ је да нису само стране компаније проактивне када је у питању улагање у образовање. Већ годинама у погонима ове фирме реализује се практична настава за будуће конфекционаре текстила, а од школске 2018/19. отвориће врата и ученицима и ученицама који се школују за модне кројаче.

„Сваке године примамо у радни однос одређени број свршених ученика Техничке школе и тај обичај нећемо прекинути. Сада ћемо моћи да пратимо напредак ученица које су код нас на пракси и да на основу тога доносимо одлуку о њиховом запошљавању. С друге стране, и оне ће бити у прилици да донесу информисану одлуку о томе да ли желе да раде за нас, у условима које им пружамо“, каже Арсеније Митровић, власник „Manifatture“.

Он додаје да компанији приликом разматрања укључивања у пројекат ни у једном тренутку проблем нису била материјална улагања већ проналажење инструктора – професионалца који жели и уме да ради са младима – и његово издвајање из производње више пута недељно.

„Ипак, свесни смо да не можемо наћи раднике у чије је усавршавање неко други улагао па је одлучио да их великодушно препусти нама. Схватили смо да велика развојна шанса компаније лежи управо у учествовању у образовању. Дакле, предузећа морају показати иницијативу у овој области, поготову ако, као ми, раде у индустријама које мучи константан дефицит радне снаге“, закључује Митровић.