Желимо добре мајсторе и добре људе

Компанија „Младост“ један је од најзначајнијих произвођача грађевинског материјала у региону. Има четири огранка, од којих циглана у Власотинцу производи блокове и запошљава око 100 људи. Будући да се ова привредна грана у последњих неколико деценија брзо развијала, и компанија „Младост“ морала је да прати технолошке трендове, те је смањила удео ручног рада у производњи.

Међутим, због раста аутоматизације, односно повећања броја машина које производе блокове, суочили су се са проблемом дефицита радне снаге. Запошљавали су разне струке на позицији индустријских механичара, али морали су да улажу много времена и труда у њихову обуку. Када им се пружила прилика да сарађују са стручном школом, оберучке су је прихватили и у 2017. години на праксу у своје погоне примили пет ученика Техничке школе Власотинце који се школују за индустријске механичаре.

„Ђаци у почетку уче о свим видовима одржавања машина, а пролазе и кроз електро, машинске и металостругарске радионице. Када испробају све опције које су у понуди и поразговарају са искусним инструкторима који су уочили њихове таленте, имају прилику да се изјасне где би желели да раде. На тај начин се опредељују за позиције које им највише одговарају“, каже Александар Николић, директор ове фабрике.

Компанија ће на овај начин добити стручне раднике који су се већ током практичне наставе уклопили у колектив. „Нама је битно да приликом запошљавања имамо увид у квалификације и таленте својих будућих кадрова, али и у то какви су они као људи. Осим струч њака, желимо да запошљавамо пристојне и стабилне личности, односно добре људе, како бисмо задржали пријатну атмосферу на послу. Човек проведе трећину свог живота на радном месту, те је битно да се на њему осећа пријатно. Зато је важно да видимо да ли ће се ти млади људи добро уклопити у колектив и осећати прихваћено. На крају крајева, и њима је битно да знају у какву фирму долазе, а најбољи увид у то могу остварити ако проводе у њој неколико дана недељно док се још школују“, тврди Николић.

Компанија „Младост“ планира да запосли ученике који се добро покажу и због тога ће им, поред накнаде од 6.500 динара, понудити и стипендије. Осим тога, поучени искуством са индустријским механичарима, одлучили су да наставе сарадњу са Техничком школом и у образовању бравара-заваривача, који су им такође потребни у производњи.