Напредак ученика очигледан из дана у дан

Немачка компанија „Грунер“, један од највећих произвођача енергетских релеја за струјомере и аутомобилску индустрију, отворила је фабрику у Власотинцу 2007. године и од тада бележи константан раст пословања. У 2017. запошљавала је 480 људи, с планом да до 2020. године потпише уговор са још 50 радника. Из тог разлога се и укључила у пројекат јавно-приватног партнерства.

„На почетку нашег пословања углавном смо склапали делове и извозили их, међутим, временом смо почели да се бавимо и комплекснијом производњом, па сада правимо и алате и друге металне делове. За тај посао нам је ипак потребно више индустријских механичара, што је био наш мотив да уђемо у овај пројекат“, каже Владица Станковић, директор „Грунера“ у Власотинцу. У овој компанији у 2017. години осам ученика Техничке школе похађало је практичну наставу, на обострано задовољство.

„Инструктор који ради са ученицима нас стално извештава о њиховом напретку и сматра да су они веома мотивисани и знатижељни“, каже Станковић и додаје да би на сличан начин могли да се образују и студенти јер искуство привреде показује да ни они немају довољно практичних знања по завршетку школовања. Према његовим речима, привреда би требало активније да се укључи у образовање јер је то у њеном интересу, уосталом, она ће запошљавати младе који завршавају средње школе и факултете. У „Грунеру“ зато истичу значај сарадње привреде, школа и локалних самоу права, али и компанија међусобно, које би требало да заједно раде на идентификовању потребних професија и њихових квалификација. На тај начин је у Власотинцу и утврђена појачана тражња за индустријским механичарима, који се сада обучавају у најуспешнијим фирмама у овом крају.

Бојан Давинић, који као инструктор редовно сарађује са ученицима и надзире њихов напредак, истиче да су индустријски механичари који долазе у „Грунер“ на практичну наставу веома дисциплиновани и да су сваким даном све вештији:

Они су јако млади, тек су друга година средње школе, али упркос томе од њих осморице већ четворица могу потпуно самостално да обављају посао. Надамо се да ће до завршетка школовања сви бити оспособљени за рад.