Праксу почињу као деца, а завршавају је као већ формирани људи

„Елрад WС-С“ и „Елрад Србија“ припадају истој групацији, али имају различите производе. Оно што их, међутим, повезује јесте спремност да учествују у образовању ученика Техничке школе Власотинце. „Елрад WС-С“ производи опрему за ручне алате, белу технику, баштенске уређаје, камионске приколице, са фокусом на каблове и кабловске сетове. И пре убрзаног развоја електричних уређаја бележили су напредак пословања, а сада, после 2017. у којој се цео свет фокусира на развој уређаја на батеријски погон, очекују вртоглав раст.

„У наредном периоду направићемо и алатницу и сами израђивати алате. Због тога су нам потребни индустријски механичари, којих доскора није било у Власотинцу. Међутим, сада на пракси имамо ученике чијим смо напретком веома задовољни, а надамо се да ћемо следеће године имати и нове“, каже директор фирме Иван Недељковић и додаје да су константно у контакту са Техничком школом коју редовно обавештавају о струкама које им недостају.

За сада у „Елраду WС-С“ практичну наставу обављају само будући индустријски механичари, који су се толико добро уклопили у подмлађени радни колектив да се не препознаје ко је ученик, а ко запослени. Игор Мирчић, њихов инструктор, каже да на почетку није било тако:

Када су први пут ушли у фабрику, нису знали где је излаз, где су машине и где се држе алати. Првог дана каснили су пет минута. Међутим, убрзо су схватили колико је важно да се рад обавља у континуитету. Сада су вредни, сналажљиви и професионални, мада, наравно, свако од њих сазрева различитим темпом. Чини ми се да су код нас у фирму дошли као деца, а из ње ће изаћи, или у њој остати, као одрасли људи.

Да ће ови млади људи једног дана бити добри радници, потврђује и чињеница да понекад, када фабрика не може да постигне да у задатим роковима произведе велике наруџбине, ученици ускоче у производњу

Директор тврди да су они у „Елрад WС-С“ донели и значајну дозу позитивне енергије, која ће заједно са њиховом стручношћу по завршетку школе много значити компанији. „У сваком случају, улагање у образовање не може бити промашај. То су мала средства у односу на оно што добијете – професионалце који ће вам обезбедити конкурентност на тржишту“, тврди Недељковић.