Сарадњом са школом до потребних кадрова

Словеначка компанија „Елрад“ присутна је у Власотинцу од 2004. године. Бави се производњом делова за електронске уређаје за клијенте као што су „Бош“, „Самсунг“, „Панасоник“ и бројне друге компаније. Од 2014. до краја 2017. број запослених у фирми порастао је за 30 одсто – на 550 радника. Пошто њихово пословање расте брзо и стабилно, они размишљају и на дуже стазе о отварању нових радних места. Због тога су већ од прве генерације индустријских механичара Техничке школе Власотинце у своје погоне на праксу примили шест ученика овог профила.

Ми смо пре свега електронска индустрија и зато су нам потребни стручни радници. У овој делатности није једноставно обучавати некога ко нема претходног знања из електро и машинске струке, и зато се надамо да ћемо кроз сарадњу са школом добити заиста добре кадрове, који раде посао који воле и обављају га професионално, каже Сретен Кодаловић, директор ове компаније у Србији.

Према речима Кодаловића, ђаци су у првим данима практичне наставе у компанији били прилично опуштени, али су се временом научили радној дисциплини и вештинама пословне комуникације. „Схватили су да ће и њима и њиховим колегама посао бити олакшан ако буду јасни и прецизни у комуникацији и ако поштују правила понашања на радном месту. Такав приступ ће им свакако користити ако се запосле у „Елраду“ или у некој другој компанији. Наравно, њихове старије колеге су ипак свесне да су они млади и да имају потребу да се друже и да буду весели. Зато им понекад прилагоде процес учења кроз рад, али уз услов да задрже професионалност. Циљ нам је да се запослени добро осећају у фабрици, и због њиховог личног задовољства, али и због тога што су сви продуктивнији уколико је радна атмосфера позитивна“, прича Кодаловић.

Горан Стојановић, инструктор у овој компанији, тврди да су ђаци озбиљно схватили практичну наставу и разумели значај узајамног поштовања између компаније и радника, односно ученика на пракси:

То што имају новчану накнаду, плаћен ручак и кафу на паузама, као и сличне бенефите које им компанија обезбеђује, уверило их је да се рад исплати.

„Елрад“ ће ускоро удвостручити производне капацитете, а своју посвећеност образовању будућих запослених демонстрирао је и изградњом радионица у којима ће ђаци учити на најсавременијим уређајима, укључујући и видео-бим и рачунаре. „Руководство компанија које имају дугорочну стратегију развоја мора да размишља о креирању будућих кадрова. Из тога би могло имати и професионалне и личне користи – квалитетне раднике, али и свест о томе да су помогли младим људима да се лакше осамостале“, закључује директор „Елрада“.