Школовање корисно и за привреду и за ученике

Компанија „Фалке Сербиа“ д. о. о. Лесковац почела је са производњом текстила у том граду 2012. године, и од тада бележи константан раст пословања и броја запослених. Током прве године производње у овој компанији радило је 159 запослених, да би тај број у 2017. био повећан на 730. Међутим, због раста обима пословања „Фалкеу“ ће бити по требно још кадрова, што је био један од разлога за улазак у јавно-приватно партнерство са Техничком школом Власотинце у области образовања индустријских механичара.

Према речима Татјане Галијаш, ХР менаџерке у „Фалкеу“, сарадњу је иницирала школа, а компанија ју је радо прихватила. Обе стране у овом партнерству препознале су заједничке циљеве – „Фалкеу“ су потребни нови запослени који би били обучени на најмодернијим машинама и опреми, а школи партнер који би њеним ђацима могао да обезбеди квалитетну обуку и боље шансе за запослење после завршетка школовања.

„Ученицима, за које се надамо да ће ускоро бити и наши запослени, преносимо конкретно и савремено знање које је применљиво у реалном животу. Ми, са друге стране, добијамо кадрове који већ имају искуство рада у ’Фалкеу’, али и прилику да сагледавамо њихов напредак кроз школовање“, каже Галијаш и додаје:

Учење кроз рад развија способности ђака да раде тимски, повећава осећај њихове личне одговорности на радном месту, али и развија њихову свест о важности безбедности и здравља на раду. Веома смо задовољни мотивисаношћу и посвећеношћу ученика које имамо на пракси.

Инструктор у „Фалкеу“ Јовица Николић каже да су ђаци веома радознали, желе што више да науче и показују висок степен мотивације. „Редовни су на пракси, долазе пре почетка радног времена, имају радне навике и схватили су шта значи тимски рад“, каже Николић и додаје да се инструктори труде да ученицима задају разноврсне задатке како би што више научили, али и како би им учење учинили занимљивијим.