Дан девојчица 2020.

Како је бити жена у ИТ свету?

Десети „Дан девојчица“ у Србији обележен виртуелно

„Дан девојчица“, манифестација међународног карактера која је посвећена превазилажењу родно специфичних стереотипа у сфери рада и занимања, реализована је десети пут у Србији. Манифестација има за циљ оснаживање девојчица да се приликом одабира својих професија руководе личним интересовањима и талентима, а не поделом на „мушка“ и „женска“ занимања. Виртуелни домаћин овогодишњег „Дана девојчица“ била је ХТЕЦ Гроуп, технолошка компанија која се бави развојем хардвера и софтвера, а организатор Немачка развојна сарадња кроз ДЕЦИДЕ пројекат, у сарадњи са Удружењем пословних жена Србије. Услед ванредног стања, манифестација је одржана онлине.

Око 60 ученица средњих школа имале су прилику да се упознају са младим, успешним женама које могу да им буду узор и инспирација у остваривању њихових личних и професионалних циљева. Идеја оваквог вида каријерног саветовања је да се ученице додатно подрже, те да им се приближе различите могућности у животу и каријери.

Програм у коме девојчице посећују компаније, институције или средње школе како би на непосредан начин упознале занимања у којима су жене традиционално мање заступљене, први пут се преселио на интернет. У онлине размени искустава и знања шест младих жена, инжењерки, дизајнерки, програмерки, менаџерки, регрутерки запослених у ХТЕЦ-у, поделиле су са ученицама своје каријерне и личне приче, а биле су спремне да одговоре и на питања ученица.

Девојчице које су пратиле програм из прве руке су могле да сазнају како изгледа бити жена у ИТ свету, да је посао у тој области креативан и да захтева иновативне и оригиналне идеје. Осим тога, сазнале су и да је посао у ИТ сектору флексибилан у смислу организације радног времена, па на тај начин омогућава добар баланс приватног и професионалног живота.

Упитане како виде будућност дигиталних технологија, представнице ХТЕЦ-а сложиле су се да се тај напредак не може зауставити. Њихова процена је да ће технологија сигурно учинити живот лакшим и у том смислу је треба слободно и без страха користити, али ипак са извесном дозом опреза, водећи рачуна и о њеном утицају на психу човека, животну средину и друге аспекте живота.

Ове младе, успешне жене имале су и једну важну поруку за све ученице – да у избору будућег занимања и каријере буду храбре и спремне за изазове, да се не плаше да погреше и крену из почетка. Када је у питању доношење одлуке о послу којим ће се бавити, саветовале су их да у случају дилеме „посао који волим или посао који доноси материјалну добит“, пронађу златну средину.

Већину учесница манифестације чиниле су ученице школа укључених у нови пројекат Немачке развојне сарадње који реализује ГИЗ „Дијалог о запошљавању младих, иницијатива и дуално образовање“ – Техничке школе Власотинце, Техничке школе Обреновац, Средње стручне школе Крагујевац, Електротехничке школе „Никола Тесла“ Ниш и Техничке школе „Иван Сарић“ Суботица. Осим њих, учествовале су и ученице београдске Школе за бродарство, бродоградњу и хидроградњу.

Удружење пословних жена Србије (УПЖ Србије) је као и претходних година партнер ГИЗ-а у овом значајном подухвату оснаживања девојчица. Поводом десетогодишњице обележавања „Дана девојчица“ у Србији, УПЖ Србије је организовало читав низ активности за које је добило велику институционалну подршку. Ове године УПЖ заједно са својим чланицама за ученике завршних разреда основних школа организује такмичење, посете компанијама и завршну онлине манифестацију „Вип дан девојчица“.

Leave a Reply